Cannabis Slangord

Der findes mange forskellige betegnelser i Cannabis verdenen.
Vi hjælper dig her.

Har vi glemt nogle, så kontakt os på info@nordicweed.dk - Så får vi dem selvfølgelig tilføjet.

A

Aroma - duften, der stammer fra plantens flygtige æteriske olier.
Autoblomstrende frø - cannabisplantefrø, der som planter vil blomstre uagtet, hvor mange timer lys de får. De går i blomst af sig selv altså automatisk. Dette er i modsætning til normale cannabisplanter, som er fotosensitive, og hvis blomstring er afhængig af dagslængden. Den specielle autoblomstrende egenskab er takket være arven fra Cannabis Ruderalis-planten. Det er en stor fordel indendørs såvel som udendørs, særligt i kolde, klimaer, hvor traditionelle fotosensitive cannabisplanter ofte ikke vil kunne nå at blive modne.
Aeroponik - en avanceret hydroponisk dyrkningsteknik, hvor rødderne hænger frit i luften og bliver sprøjtet med næringsopløsning.
Afghanica - Cannabis Afghani stammer fra Afghanistan. Det er en ganske lille, hårdfør, bredbladet cannabis-variant, der udvikler en kompakt struktur med kort afstand mellem stængelleddene. De mest almindelige eksempler på Afghanica inkluderer de mange forskellige hash-planter og Afghani-sorter. Den kultiveres nærmest udelukkende til hashlavning og har et højt indhold af cannabinoider. Mange dyrkere og avlere skelner ikke mellem Afghanica og Indica, men placerer dem i samme gruppe under Cannabis Indica.
Aktivt kulfilter - et filter, der typisk sættes på udsugningsventilationen, der fjerner de uønskede dufte fra grorummet. Som navnet antyder, indeholder det aktivt kul, der er virkelig effektivt til at absorberede duftpartikler.
Aquaponik - en hydroponisk dyrkningsteknik, som kombinerer planteproduktion med dambrug. Planterne dyrkes hydroponisk med rødderne i fiskebassinet. Vandet renses for fiskenes affaldsstoffer, da planterne optager det som gødning. Det er med andre ord en symbiose, hvor fiskenes afføring bliver brugt til at gøde planterne, hvis optagelse af næringsstoffer renser vandet.

B

Bæreblade - de store blade på planten, der fungerer som solfangere. De er essentielle for plantens udvikling. Selvom mange nipper dem af i blomstringen, bør man i videst muligt omfang beholde dem ved at bøje dem væk til en position hvor de ikke skygger for resten af plante fremfor helt at fjerne dem. Den medicinske værdi af bærebladene er begrænset, og de bliver derfor mest oftest smidt ud. Dog kan der godt sidde lidt krystaller på, og i disse tilfælde kan det give mening at tørre og gemme dem.
Ballast - instrument til at starte og stabilisere elektricitet til bl.a. LED eller HID-pærer. Man kan ikke bruge dem uden en ballast.
Bedrocan - cannabismellemprodukt af tørrede topskud fra firmaet ”CannGross”. Indeholder 22% THC og under 1% CBD. Indgår i den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis.
Benmel - organisk gødning lavet af knuste knogler fra kreaturer. Indeholder primært fosfor (P), men kan også indeholde lidt kvælstof (N). Frigiver sin plantenæring langsomt, da det først skal nedbrydes af mikroorganismer.
Bestøvning - ved bestøvning forstås overførelsen af pollen til et støvfang. Hanplantens pollen bliver overført med vinden, insekter eller ved menneskers hjælp til en hunplantes støvfang/blomster herefter begynder hunplanten at producere frø.
BHO - fork. “Butane Hash Oil”. En cannabis-ekstraktion produceret ved brug af butangas som opløsningsmiddel. BHO findes i flere forskellige typer, som hver er defineret ved deres egen unikke tekstur og konsistens. Dette inkluderer: Shatter, budder/butter, wax, sauce, m.m. Typen af ekstraktion man producerer, afhænger af bl.a. cannabissort og ekstraktionsteknik.
Blunt - en udhulet cigar fyldt med cannabis.
Bong - et rygeinstrument oftest lavet af glas kan også være lavet af keramik, bambus, metal m.v. Røgen filtreres gennem vand før det inhaleres, hvilket køler og renser. Det er muligt at inhalerer store mængder røg ift. en joint.
Bubble hash - en cannabis-ekstraktion, der er lavet ved at separere plantens krystaller vha. koldt vand, friktion og en si. Det er en meget sikker og ren form for ekstraktion, da slutproduktet ikke indeholder skadelige opløsningsmidler.
Budder/butter - type af BHO-ekstraktion som har en blød og smør-agtig konsistens.
Buds - engelsk for “topskud”. Se topskud.

C

Cannabis-olie - en fællesbetegnelse for olier med et aktivt indhold af cannabis. Se CBD-olie og THC-olie.
Cannabisfrø - cannabisplanten sætter frø for at reproducere sig selv. Hunplanterne udvikler frø, når de bestøves af en hanplante. Hvor mange frø hver hunplante sætter, afhænger af mange faktorer, såsom plantens størrelse, sundhed, genetik og miljø.
Cannaflavin - en flavonoid der kun findes i cannabisplanten. Læs vores blogindlæg om terpener, flavanoider og terpener her.
CBD - det næstmest undersøgte og kendte aktive stof i cannabis efter THC. Det er ikke-psykoaktivt, modvirker THC’ens psykoaktive effekt, virker muskelafslappende, anti-inflammatorisk og har mange terapeutiske egenskaber.
CBD-olie - en cannabis-olie, der primært indeholder CBD. Bruges medicinsk til behandling af bl.a. gigt, spasmer, angst, søvnløshed og smerter. Ren CBD-olie er ikke-psykoaktiv, hvilket betyder at man ikke bliver skæv. Se CBD.
CBN - en cannabinoid der er afledt af degraderet THC. Har en beroligende og søvninducerende effekt.
Cerebral - som vedrører hjernen. Bruges til at beskrive effekten af cannabis, hvor visse typer har en udpræget cerebral rus, forstået på den måde, at den har en mental og potentielt humørforbedrende, opløftende og motiverende effekt.
Chemotype - en relativ ny betegnelse i cannabisverdenen, der bruges til at kategorisere de forskellige cannabissorter/varianter efter deres kemiske komponenter. Udtrykket opstod, da forskere begyndte at identificere de genetiske markører, som adskilte THC-rige cannabissorter fra CBD-rige cannabissorter. Her taler de om 3 primære chemotyper: THC-chemotype, CBD-chemotype og en blandet THC/CBD-chemotype (fx sorter med THC/CBD-indhold i forholdet 1:1, 2:1 etc.).
Chillum - indisk pibe med en konisk form, hvor man bruger hænderne til at skabe et hulrum, hvorfra man suger/inhalerer. Er traditionelt lavet af brændt ler, men kan også være lavet af merskum, træ, m.v.
CO2-ekstaktion - en ekstraktionsmetode særlig udbredt blandt professionelle producenter af cannabisolie. Den regnes for en af de bedste måde, mest sikre og effektive ekstraktionsmetoder, og involverer brug af kontrolleret temperatur og tryk til at udtrække de ønskede indholdsstoffer fra cannabisplanten.
Coco / coco coir - et dyrkningsmedie, der består af fibre fra kokosnøddens skaller. Det kan blandes op med jord for at gøre denne mere luftig og sikre bedre dræn i potten. Den kan også bruges alene (evt. opblandet med perlite eller lecanødder) i et hydroponisk dyrkningssystem. Dette medium minder og føles som jord, men har en neutral pH-værdi og indholder praktisk talt ingen næringsstoffer, som derfor skal tilføjes for at planten kan overleve og trives.
Coffeeshop - en butik, der sælger cannabis til rekreativt brug til private. Begrebet kendes fra Holland, der i 1970erne introducerede dette tiltag med det formål, at adskille såkaldte hårde og bløde stoffer.
Cola - det centrale hovedtopskud på en cannabisplante. Hvis man har beskåret (eller ”toppet” som det også kaldes på engelsk) det øverste topskud, udvikler der sig 2 eller flere hovedtopskud (afhængig af hvor mange gange man har toppet den) det er derfor muligt at have flere colaer på én plante.
Cannabinoider - en samlet betegnelse for en stor gruppe aktive indholdsstoffer.
Crumble - type af BHO-ekstraktion. Har en luftig og porøs konsistens, der smuldrer, når det brydes i stykker.
Cannabis - hverdagsbetegnelsen for planter af slægten Cannabis Sativa L.
Curing/fermentering - sidste stadie i tørringen af cannabisplantens afgrøder/topskud. Disse ligges i en lufttæt beholder såsom patentglas når topskuddene er næsten tørre, men stadig har en smule fugt i sig. Dette reducerer hastigheden hvormed tørringen foregår, og trækker fugten fra topskuddenes indre ud og nedbryder klorofylet. Resultatet er at både smag, aroma og potens bliver udviklet til fulde.
Cannabis Cup - en konkurrence holdt på cannabis-messer og festivaler, hvor et dommerpanel bedømmer forskellige sorter og uddeler point. Der er ofte flere kategorier såsom “bedste indendørs”, “bedste Indica”, “mest potente” etc. Den mest kendte og ældste Cannabis Cup er “High Times Cannabis Cup”, som blev afholdt første gang i 1988 i Amsterdam, Holland. At vinde en Cannabis Cup er forbundet med en masse opmærksomhed og respekt, og frøavlere og producenter indstiller derfor deres avlsarbejde i håb om at vinde en af disse prestigefyldte priser.

D

Dank - engelsk slangudtryk, der direkte oversat betyder “fugtigt”. Bruges i cannabisverdenen til at beskrive cannabis af fremragende kvalitet.
Decarboxylering - en kemisk reaktion/proces, hvor der ved hjælp af varme og tid fjernes en carboxylgruppe fra cannabinoiderne. Dette aktiverer cannabisplantens indholdsstoffer. F.eks. vil THCA blive til THC, hvilket markant forbedrer deres evne til at blive optaget af receptorerne i hjernen. Det er f.eks. praktisk talt umuligt at blive skæv, af at spise cannabis, da det stadig primært er THCA. Ved rygning eller fordampning bliver cannabis øjeblikkeligt decarboxyleret, og dermed aktiveret. Hvis man derimod vil lave olier eller madvarer, er det nødvendigt at opvarme cannabissen først for at aktivere det. Den mest brugte metode er at varme det i en ovn på ca. 110 grader celsius i ½ times tid. Der findes masser af udførlige guides på Google og Youtube.
Dispensary - et cannabis-dispensary eller et cannabiskooperativ er et sted, hvor cannabis sælges til rekreativ eller medicinsk brug. I Holland kaldes disse coffeeshops. I USA findes de som et afsætningsmiddel til både rekreativ og medicinsk brug.
Dronabinol - se Marinol.
Dry sift - se ryst.
DWC - fork. For “Deep Water Culture”. En hydroponisk dyrkningsmetode hvor rødder vokser direkte i iltholdigt vand.
Dab/Dabbing - metode til rygning af cannabisekstraktioner uden brug af tobak. Det foregår på den måde, at man opvarmer et metal- eller keramikhoved beregnet til formålet med en torch-lighter (også kendt som en crème brulee brænder) til en meget høj temperatur. Umiddelbart herefter tilføjer man et lille stykke cannabiskoncentrat til det opvarmede hoved. Det begynder at fordampe øjeblikkeligt og inhaleres gennem en såkaldt olie/dap-bong eller pibe. Der findes både såkaldt ”high temp dab” og ”low temp dab”, hvor temperaturen er hhv. høj eller lav hvor lav temperatur giver den bedste smagsoplevelse, da terpenerne bedre bliver bevaret.

E

Edibles - samlet betegnelse for madvarer med cannabis, eksempelvis hashpandekager, cookies, THC-bolsjer, guldkakao etc.
Ekstraktion - udtrækning af aktive indholdsstoffer fra planten, såsom THC, CBD, CBN etc, og er dermed en koncentreret form.
Endocannabinoide system - også forkortet ECS, er ansvarlig for at regulere kroppens immunforsvar, kommunikationen mellem celler, forbrænding, hukommelse, søvn, appetit, fordøjelse, humør, frugtbarhed, smerte, temperaturregulering mv. ECS er trods dens store rolle i menneskekroppen et meget ukendt område, og blev da også først opdaget i 1990’erne. Der bliver derfor forsket meget i det i disse år, for at forstå det bedre. Hvad vi dog forstår, er, at cannabinoiderne i cannabisplanten (de såkaldte phytocannabinoider) interagerer med kroppens ECS, samt det kan have mange gavnlige effekter.
Endocannabinoider - cannabionider, der produceres i menneskekroppen (samt hos dyr). Det modsatte af Phytocannabinoider, der produceres i cannabisplanten.
Entourage-effekten - betegnelse for forskellige cannabinoiders biokemiske vekselvirkning i kroppen. Læs vores blogindlæg om det her: Entourage-effekten.

F

Flavanoid - kemisk komponent der er med til at give smag og duft. Læs vores blogindlæg om flavanoider her.
Flushing - en teknik hvor man vander med rent vand eller en meget tynd gødningsopløsning, for derved at rense gromediet og/eller planten for overskydende næringsstoffer. Dette gøres hvis planten er blevet overgødet, har akkumuleret for mange næringssalte i potterne, hvilket er skadeligt for planten. Gøres også i slutningen af blomstringen for at rense afgrøderne for gødningsrester. Dette skulle efter sigende forbedre smagen og aromaen af de færdige produkter.
Forædling - det at udvikle nye varianter/sorter af en plante ved udvælgelse og krydsning af individuelle planter, der bærer egenskaber, man ønsker at forstærke.
Fotoperiode - daglængde, varigheden af døgnets lysperiode, altså hvor mange timer lys pr. dag. Den årstidsbestemte ændring i fotoperioden er den mest pålidelige indikator for årstidernes skiften. Cannabisplantens blomstring indtræder når lysperioden er 12 timer om dagen.
Fotosensitiv - bliver i cannabissammenhæng brugt om planter, der afhænger af fotoperioden for at gå i blomst. Det er kun autoblomstrende cannabisplanter (Cannabis Ruderalis), som ikke er fotosensitive.
Fotosyntese - den biologiske proces der foregår i planten, hvor kuldioxid og vand ved hjælp af sollysets energi omdannes til ilt og organisk stof i form af glukose. Glukose omdannes siden til andre næringsstoffer, der bruges af planterne selv.
Full melt hash - betegnelse for ryst eller bubble hash af højt kvalitet, der smelter fuldstændig og ikke efterlader nogen rest.
F1 frø - første generations-hybrid af en cannabissort. De har færrest tilfældige mutationer og er mere genetisk stabile. Jo flere generationer en plante er, des større risiko er der for at den afviger fra originalen og har flere fænotyper. F1 frø er derfor de bedste og mest eftertragtede.
F2 frø - anden generations-hybrid af en cannabissort. Har som regel mere genetisk spredning end F1, og har altså flere forskellige fænotyper.
Fænotype (phenotype) - en plantens fremtoning og karakteristika, der er resultatet af samspillet mellem arveanlæg (genotype) og miljøet.
Færdigrullet - betegnelse for en færdiglavet joint. Bruges om de færdigrullede joints, man kan købe f.eks. i boderne på Pusherstreet, Christiania.
Feminiserede frø - frø der (næsten) udelukkende er af hunkøn. Læs mere om hvordan de produceres i blogindlægget her.

G

Ganja - betegnelse for cannabis i Jamaica og Indien.
Genotype - en plantes (eller levende organismes) samlede genetiske materiale. Arvemateriale der er uafhængige af miljøpåvirkninger og epigenetiske modifikationer (i modsætning til fænotyper).
Grinder - kværn specifikt beregnet til findeling af topskud før rygning i f.eks. en joint. En del grindere har desuden et mindre kammer med et filter i bunden. Gradvist i takt med at grinderen bruges opsamles her en lille mindre mængde krystaller, såkaldt kief. Dette er meget potent og kan ryges separat eller bruges til at lave et ekstra godt rygemiks.
Gromedie - det materiale hvori planten dyrkes, f.eks. jord, spagnum, lecanødder, coco, rockwool etc.
Guerilla dyrkning - hemmelig udendørs dyrkning af cannabisplanter, der er udenfor ens egen private ejendom med formålet om at holde det skjult og anonymt. Dette kan f.eks. foregå i skoven, vejrabatten, markskel, et forladt industriareal og lignende steder, hvor det er muligt at skjule eller camouflere planterne for uvedkommende. Læs vores blogindlæg om guerilla dyrkning her.

H

Haze - en meget populær, udpræget Sativa-dominant cannabis. Haze eller varianter heraf indgår i et utal af cannabishybrider pga. dens mange fremragende egenskaber.
Heirloom - en gammel sort/kultivar, der er blevet dyrket isoleret, ofte af små samfund afskåret fra omverdenen. De er således mere “autentiske” og “oprindelige” genetisk set -, da de ikke er blevet krydset med andre sorter.
HST - engelsk fork. for "High-Stress Training". En metode, hvor man skoler planten hårdt, ved at nippe vækstpunkter, knække og bøje grenene. Dette er selvsagt meget stressfuldt for planten og kræver, at den får en lang periode til at hvile sig og restituere efterfølgende. Dette bør derfor kun foregå i plantens vegetative fase. Dette er i modsætning til LST ("Low-Stress Training"), hvor man benytter skolingsmetoder, der minimerer stressen for planterne. HST kan have fordele såsom større udbytte, potens og overordnet kvalitet (cannabinoider, terpener, "bag-appeal" etc). Eksempler på HST er: Topping, defoliating, FIM, manifolding og super cropping. Disse metoder har det tilfælles, at man fjerner eller skader planten, hvilket hæmmer planterne og sætter dem tilbage på kort sigt, med det formål at det giver andre fordele senere i forløbet såsom et bedre vækstmønster/struktur, flere topskud etc.
HID-lampe - engelsk fork. “High-intensity Discharge”. HID er den samlet betegnelse for lamper/pærer, der indeholder ædelgasser, og genererer et særdeles kraftigt lys. HPS og MH-lamper falder således begge i kategorien HID.
HPS-lampe - fork. “High Pressure Sodium” (højtryksnatriumlampe på dansk). En HID-lampe særlig velegnet til blomstring af cannabisplanter. Har i mange år været den bedste lampe til dette, men er i de senere år blevet mindre udbredt i takt med at LED-teknologien er blevet bedre og billigere.
Hybrid - en krydsning mellem flere forskellige genetikker. Alle cannabisplanter er korrekt set hybrider, men almindeligvis forstås det en given cannabissort er en blanding af både Indica og Sativa-sorter i en så nævneværdig grad, at den ikke entydigt kan kaldes for en Indica eller Sativa.
Hydroponik - et begreb der dækker over flere forskellige kultiveringsteknikker, der alle har det tilfælles, at man dyrker uden jord som medie. Det er en produktiv og omkostningseffektiv kultiveringsform, som giver masser af luft til rødderne, bedre kontrol over gødning og pH. Planterne vokser derfor hurtigere og stærkere i et hydroponisk system. Det hydroponiske systemer kan opdeles i to kategorier: top-feed og sub-feed, hvor vandingen hhv. foregår oppefra eller nede fra. Af systemer kan eksempelvis nævnes: Run-to-waste drypvanding, NFT, DWC, ebb & flow, wick-hydropnics, aeroponics, mv.
Hamp - en gammeldags fællesbetegnelse for alle planter af slægten Cannabis Sativa L. I dag har betydningen ændret sig til kun at inkludere rækken af ”lovlige” cannabissorter (max. 0.2% THC-indhold), som er godkendt til produktion i landbrug og industri. Altså til fibre, mad, industrielle formål, fuglefrø etc.
Hampefrøolie - en populær planteolie, idet den er et vegansk alternativ til den omega-rige fiskeolie med sit indhold af omega-3 og -6. Ydermere er den udbredt i forskellige hudpleje- og kosmetikprodukter pga. sit indhold af antioxidanter og mineraler. Olien udvindes af hampefrø som koldpresses. Læs mere om hampefrøolie i vores blogindlæg "Hampefrø som Superfood" her.
Hash - en cannabis-ekstraktion, der består af cannabisplantens krystaller, som rystes af topskuddene og sammenpresses til faste plader eller små kugler. Hash kan have mange forskellige farver. Jo mere grøn hashen er, desto flere planterester indeholder den. Dette er den dårligste kvalitet. God hash varierer i farve og kan være alt fra lysebrun, gulligt til helt sort.
Hash-olie - se THC-olie.
Heterosis - Betegnelse indenfor planteforædling for den forøgede livskraft, som ses hos hybrider/afkom af planter, der har forskellig genetisk baggrund.

I

Indica - en af de 3 hovedvarianter af cannabisplanten (Indica, Sativa, Ruderalis). En variant/familie af cannabis, der stammer fra Pakistan og Indien. I modsætning til Cannabis Sativa udvikler den en lille, busket struktur med kraftigere stamme, brede blade og har kompakte topskud. Ydermere har Indica en kort blomstringstid og generelt et højere indhold af CBD end Sativa. Det højere forhold af CBD giver en tungere, mere beroligende effekt.

J

Jiffy - også kaldet en Jiffy-potte, er en bionedbrydelig brik lavet af coco eller tørv. De bruges primært til at opstarte frøplanter indendørs, før de bliver transplanteret til en “rigtig” potte af plastik eller tekstil.
Joint - en cigaret der indeholder cannabis i form af hash, skunk eller lignende. En joint laves ved at rulle et cigaretpapir til et konisk hylster. Indholdet af cannabis kan være blandet med tobak. Nogle rister tobakken for at reducere nikotinen og tjæren, og samtidig give mere smag til cannabissen.

K

Koncentrater - se ekstraktioner.
Krydsning - en krydsning er når to cannabisplanter med forskellige gener, producerer frø der har egenskaber fra begge forældre. Dette sker ved at en hanplantes pollen bestøver en blomstrende hunplante, som derefter begynder at producere frø. Den nye sort, der opstår, kaldes for en krydsning. En synonym for krydsning er “hybrid”.
Kulfilter - se aktivt kulfilter.
Kultivar - se sort.
Kush - et slangudtryk for god cannabis, særligt i USA. Det henviser imidlertid også til en specifik Indica-dominant cannabis fra bjergkæden Hindu Kush (i Afghanistan og Pakistan), som bærer samme navn, nemlig Hindu Kush. Dens fremragende kvaliteter har gjort, at den har spillet en central rolle i krydsning/avlen af mange nye cannabissorter såsom OG Kush. Mange cannabissorter hedder på samme måde noget med Kush, da de er i familie med oprindelige Kush eller variant heraf.
Kali - jamaicansk udtryk for cannabis af højeste kvalitet. Opkaldt efter den indiske dødsgud, Kali.
Kelvin - Kelvin er, hvad man bruger, når man skal måle farvetemperaturen i lyskilder. Farvetemperaturer, som er under 3000 Kelvin, er, hvad man kalder for varme farver og er som regel rødlige eller gullige (bedst i blomstringsfasen). Når man kommer over 5000 Kelvin, kaldes det for kolde farver, og disse farver er mere blålige (bedst i den vegetative fase).
Kief - se ryst.
Kimblade - de første sæt små afrunde blade, der dannes ved et cannabisfrøs spiring. Disse visner og falder sidenhen af i takt med at planten vokser.
Kloning - se stikling.
Klorofyl - et stof i planter, som absorberer blåt og rødt lys, hvilket derved giver dem deres grønne farve. Stoffet spiller en afgørende rolle i planternes omdannelse af sollys til kemisk energi gennem fotosyntesen.
Klorose - sygdomstilstand hos planter, som kendetegnes ved nedsat eller udebleven evne til at danne klorofyl. Dette medfører at bladene bliver gullige, blege og planten får nedsat livskraft. Klorose forårsages af for lidt lys eller mangel på nitrogen (N), men kan også forårsages af for høj eller lav pH-værdi i gromediet.

L

Landrace - henviser til en cannabis, der har udviklet sig isoleret i en givent miljø over lang tid. Disse landrace-cannabisser er blevet dyrket i generationer af små, lokale samfund, og de betragtes derfor som genetisk mere “rene” og oprindelige. De er hårdføre og perfekt tilpasset deres respektive lokale regioner.
LED-lampe - fork. “Light Emitting Diode” (lysudsendende diode på dansk). En lampe der bruger LED-pærer.
Limonene - en terpen fundet i cannabis, citrusfrugters skræl, samt i andre frugter og blomster.
Live resin - en speciel form for cannabis-ekstraktion (typisk lavet med BHO, men kan også være CO2), der er mere kompleks at fremstille, men har utrolig meget aroma og smag. Dette gøres ved at bruge friske, frosset topskud i modsætning til tørre og curet topskud. Den friske, utørret cannabis gør det muligt at udtrække en større række af cannabinoider og terpener.
LST - fork. for ”Low Stress Training” eller “lav-stress skoling” oversat på dansk.
LUX - en måleenhed for lysstyrke. Ved indendørs dyrkning kan et luxmeter (et måleinstrument, der måler LUX) være et meget praktisk redskab, der kan hjælpe med at optimere lampernes placering og måle det effektive dækningsareal.

M

Melasse - et flydende restprodukt af sukkerstoffer fra sukkerindustrien. Melassen fremmer en sund bakteriekultur i gromediet, der på den måde giver et positivt samspil mellem gromediets bakterier og mikroorganismer og plantens rodnet.
MH-lampe - fork. “Metal Halide”. En HID-lampe velegnet til cannabisplantens vegetative fase. De mest brugte størrelse er 250W, 400W og 600W.
Mikronæringsstoffer / mikrogødning - de næringsstoffer som cannabisplanten har brug for i små mængder, såsom boron, manganese, kobber, jern, magnesium, zink, etc.
Moon rocks - topskud dyppet i eller sprøjtet med THC-olie og derefter rullet i krystaller/ryst. Et super potent produkt, der stammer fra USA. I den oprindelige, helt autentiske opskrift består moon rocks af topskuddene af sorten Girl Scout Cookies (men alle sorter kan naturligvis bruges).
Myrcene - den fremtrædende terpen i de fleste cannabissorter. Den beskrives som kløver- og jord-agtig, grøn, citronsyrlig og frugtig med tropisk mango eller nuancer af pebermynte.
Makronæringsstoffer / makrogødning - de næringsstoffer som cannabisplanten har brug for i store mængder, såsom kvælstof (N), fosfor (P) og Kalium (K).
Marijuana - et lidt ældre synonym for cannabis (fortrinsvist brugt i USA).
Marinol - medicinsk fremstillet af syntetisk dronabinol, som er THC. Marinol er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og din læge kan ansøge Lægemiddelstyrelsen om lov, til at udstede recept på det til dig.
Medicinsk cannabis - en overordnet betegnelse der dækker alt fra tørret topskud, cannabisolier, kapsler, piller, spray etc. Fælles for dem er dog at de indeholder cannabis, enten de naturlige aktive stoffer fra planten eller syntetiske cannabinoider, samt at de bliver brugt til at behandle eller lindre medicinske lidelser.
Medie - i forbindelse med planter, forstås det, som det, planterne vokser i. Også kaldet gro-, dyrknings- eller vækstmedie. Eksempler på gromedier er jord, sphagnum, kokos, lecanødder, perlite, rockwool, etc.

N

Nabilone - syntetisk fremstillet THC, som man kan få på recept gennem lægen. Er ikke vidt udbredt i Danmark, men anbefales af læger i andre lande til bl.a. nedtrapning af et højt forbrug af cannabis.
Nekrotisk - en betegnelse for at noget er dødt. F.eks. om blade eller planter, som ikke blot er visne, men knastørre og uden mulighed for at regenerere. Nekrotiske pletter på blade kan også opstå.
No till gardening - en organisk kultiveringsteknik, hvor man forsøger at forstyrre jorden mindst muligt. I stedet for at bruge skovle, river, fræsere osv til at vende og på andre måder, at forbedre jorden, lader man den ligge uforstyrret hen. I stedet for at tilføje gødning og jordforbedre dyrkningsarealet med forskellige blandinger, ligges organisk gødning, biomasse, muld etc ovenpå jorden og giver den derved et ekstra lag. På den måde frigives næringen langsomt og arbejder sig vej ned. Tilhængere af denne teknik, ser det som en mere naturlig tilgang hvor planterne får lov at indgå i en naturalistisk cyklus, og at dette har en lang række fordele såsom: Mere luft i jorden, øget mikrobiologisk aktivitet, mindre arbejde etc.
Node - engelsk udtryk. Stedet på en plante, hvor bladstilken møder grenen. Se vækstpunkt.
Nol - se THC-olie.

O

Omvendt osmose (reverse osmosis / RO) - en filtreringsmetode, der fjerner urenheder fra vandet såsom kalk.
Organoleptisk - den sansemæssige opfattelse ved syn, følelse, smag og duft.

P

Pinene - en terpen i cannabisplanten, hvis duft ofte associeres med nåletræer. Udover cannabis findes den også i mange planter såsom rosmarin, eukalyptus og salvie.
Pistiller - hunplantens sexorgan, der minder om hvide hår. Når en pistil kommer i kontakt med pollen fra en hanplante, bestøves den.
Pollen - støv-agtige små korn med hanlige kønsceller fra pollensækkene i hanplantens blomster. Når disse rammer hunplantens topskud/blomster, bestøves den og begynder at producerer frø.
Pot - et lidt ældre udtryk for cannabis. I dag bliver pot oftest brugt om ikke så potent cannabis dyrket på friland.
Prune - engelsk ord, der betyder “beskæring” på dansk.
PAR - fork. for ”Photosynthetically Active Radiation”. En måleenhed for det lys, som planterne bruger.
pH - en skala brugt til at måle surhedsgrad eller alkalitet i en opløsning. Den går fra 0 til 14, hvor 7 er neutral. En pH-værdi på mindre end 7 indikerer surhed (syre), mens pH-værdi på over 7 indikerer alkalitet (base). pH-værdien af det vand, der bliver brugt til vanding, er vigtigt for at planten trives. Man skal derfor kunne måle og justere pH-værdien. Dette kan måles med en pH-kit med indikatorvæske eller med et elektronisk pH-meter. pH-værdien kan derefter justeres til det optimale niveau ved hjælp af pH-op og pH-ned (fås som både pulver og væske).
pH-meter - et elektronisk instrument til at måle pH i væsker ved hjælp af en pH-elektrode.
Phytocannabinoider - cannabinoider der produceres af cannabisplanten. Det modsatte af endocannnabinoider, der produceres i menneskekroppen (og dyr).

R

Regulære frø - frø, hvor der både er han- og hunplanter. Modsat feminiserede frø, hvor der er 99,8% hunplanter.
Rhizosfæren - på hverdagssprog også kaldet rodzonen. Området umiddelbart omkring plantens rødder, der indeholder mange levende bakterier og organismer.
Rick Simpson-olie - se THC-olie.
RO-vand - se omvendt osmose-vand.
Rodhormon - hormon man bruger til formering af stiklinger. Et hormon, der stimulerer planten, til at danne nye rødder på afskårne stiklinger. Et af de mest populære produkter til dette er Clonex.
Rosin - cannabisekstraktion lavet uden brug af opløsningsmidler. I stedet anvendes varme og mekanisk tryk til at ekstraktionen af de aktive indholdsstoffer i cannabismaterialet. Materialet kan være både topskud, hash eller ryst.
RSO - fork. for Rick Simpson Oil. Se THC-olie.
Ruderalis - en af de 3 hovedvarianter af cannabisplanten (Indica, Sativa, Ruderalis). Cannabis Ruderalis er fra Sibirien og går automatisk i blomst i modsætning til Indica og Sativa, hvis blomstring afhænger af fotoperioden. Er blevet krydset ind i de traditionelle Indica og Sativa for at give dem de attraktive autoblomstrende egenskaber.
Ryst - når trikomerne/krystallerne fra plantematerialet bliver separeret herfra, så de er i tør pulverform, kaldes det ryst. Det kan ryges alene eller tilsættes et rygemiks. Hvis det presses sammen bliver det til hash. Årsagen til at det kaldes ryst, er det det ofte fremstilles ved at ligge de tørre topskud på en finmasket si, og bliver bearbejdet igennem denne/rystes af. Materialet under sien består af trikomerne/krystallerne altså ”ryst”. Det er en meget ren form for cannabisekstraktion uden spor af opløsningsmidler, og er følgelig meget potent og højt eftertragtet.

S

Sauce - type af BHO-ekstraktion, der har en høj viskositet og en ekstremt klæbrig konsistens.
Scotosfasen - døgnrytmens mørkeperiode, hvor planter ikke får lys.
SCROG - fork. ”Screen of Green” (oversat: Skærm af grønt). En kultiveringsmetode hvor man skoler planter til at brede sig ud horisontalt over et net. Dette skaber ekstra mange vækstspunkter for planten, og er en måde at maksimere udbyttet af en enkelt plante. Læs vores blogindlæg om SCROG her.
Shatter - type af BHO-ekstraktion. Har en glat overflade og hårdkonsistent. Splintrer som glas når det brydes i stykker, deraf navnet ”shatter” (”splintrer” på engelsk).
Sinsimilla - spansk udtryk, der oversat betyder ”uden frø”. Bruges om hun-cannabisplanter, der kultiveres for topskuddene som afgrøder og derfor forhindres i at blive bestøvet, således at de ikke udvikler frø i blomstringen, men kun rene topskud.
SOG - fork. ”Sea of Green” (oversat: Grønt hav). En kultiveringsmetode hvor man sætter mange små planter pr. m2 og sætter dem hurtigt i blomst. Læs vores blogindlæg om SOG her.
Sort - en sort (også kaldet en kultivar eller “strain” på engelsk”) er en særligt udvalgt type af en bestemt planteart såsom cannabis. Det drejer sig generelt om typer, der har særlige egenskaber, som man ønsker at udnytte det kan fx være udbytte, vækstform, sygdomsresistens, hårdførhed eller smag/aroma. Der findes utallige cannabissorter, og nye spændende sorter bliver hele tiden udviklet af frøavlere, der nøje udvælger og krydser forskellige genetikker med hinanden.
Stængelled - stykket mellem to bladstilke kaldes et stængelled.
Stikling - også kaldet en klon, er en afskåren del af planten, som bringes til at danne rødder og derved formere sig selv. Denne er genetisk identisk fra moderplanten, altså planten, som stiklingen blev taget fra. Dette er en nem måde at kopiere og opformere cannabis på. Kan dog ikke gøres med autoblomstrende cannabis, som kun kan formere ved frøsætning.
Støvdragere - blade i blomsten, hvorpå støvkorn (pollen) dannes.
Strain - se sort.
Stretching - engelsk for ”at strække sig”. Når planterne strækker sig, betyder det at de vokser med stor afstand mellem stængelleddene. Dette sker bl.a. pga. overdreven varme, mangel på lys eller gødningsproblemer. Det er dog normalt, at fotosensitive planter strækker sig de første par uger af blomstringen. Dette er fordi deres døgnrytme pludselig bliver ændret fra 18 timer lys om dagen til 12 timer lys om dagen de søger derfor lyset og strækker sig højere for at ”nå” det indtil de tilpasser sig den nye døgnrytme.
Sukkerblade - de små fine blade på topskuddene, som bliver helt krystalliserede ligesom topskuddet. Det ligner, der er drysset sukker på deraf betegnelsen ”sukkerblade”.
Super Cropping - en teknik hvor man skoler grenene hårdt til at vokse horisontalt, således at de primære topskud bliver eksponeret for en større lysmængde. Dette kaldes også HST (”High Stress Training”), da man bukker grenene hårdt så, at deres indre fibre knækker og grenen bliver slap og medgørlig uden at knække. Dette menes at aktivere plantens forsvarsmekanismer og derved producere flere terpener, samt optage næring hurtigere.
Sativa - en af de 3 hovedvarianter af cannabisplanten (Indica, Sativa, Ruderalis). En variant/familie af cannabis der hovedsageligt stammer fra Asien, Amerika og Afrika. Hvert område har deres respektive karakteristika, men deler alle følgende egenskaber: Høj, slank struktur med stor afstand mellem stængelleddene, en omfattende rodsystem, store, smalle blade og relativt færre topskud end Indica. Ydermere har de generelt også en længere blomstringstid end Indica.
Skoling - Skoling eller "training" på engelsk, er et fagudtryk inden for gartnerfaget, som betegner processen, hvor man skoler planterne, dvs. former dem, ved at styre deres orientering, form og størrelse i en ønsket retning. Dette gøres med henblik på at forbedre planternes udbytte, størrelsen på frugter/blomsterne/topskuddene, plantens vækstretning, højde m.v. Skoling kan ske ved beskæring eller ved at bøje, knække, nedbinding af plantens grene. "Planteskole" kommer netop fra dette term, da man her dyrker planterne således, at de kommer til at se ud netop, som man ønsker.
Sativex - en mundspray, som indeholder både THC og CBD. Sativex kan ordineres af neurologer til patienter med multipel sklerose mod spasmer, hvor den almindelige medicin mod spasmer ikke har virket.

T

Thai stick - en ældre form for cannabis-cigar, der oprindeligt stammer fra Thailand. De blev populære i USA i 1970erne og kendes af de fleste i dag formodentlig fra Cheech & Chong-filmene (i USA er de dog kommet frem igen på diverse dispensaries). Thai Stick består af topskud spiddet på en bambuspind med cannabis-dækblade snøret sammen med hampesnor.
TAC - engelsk fork. for "Total Active Cannabinoids", hvilket betyder det totale antal aktive cannabinoider, der kan måles i et givent produkt.
THC - det primære psykoaktive stof i cannabis. Fork. for Tetrahydrocannabinol.
THC-olie - også kaldt nol, hasholie eller RSO, er en æterisk olie udtrukket/ekstraheret fra cannabisplantens modne topskud. De aktive indholdsstoffer kan udtrækkes ved brug af forskellige typer af opløsningsmidler, såsom stærk alkohol. Se THC.
Tilbagekrydsning - på engelsk kaldet backcross (fork. BX). En almindelig praksis indenfor cannabisavl, hvor en plante krydses med en genetisk identisk klon af sig selv eller en af dens forældre indavlet praktisk talt. Dette gøres for at forstærke visse genetiske egenskaber af den givne cannabissort, såsom smag, aroma, effekt, afkast eller modstandsdygtighed over for mug.
To-smøgs - slangudtryk for en stor joint, der indeholder tobak fra 2 cigaretter.
Topikal - at noget anvendes topikalt, betyder at f.eks. en cannabisolie optages gennem huden. Bruges i forbindelse med cremer, salver, lægemidler mv.
Topskud - cannabisplantens blomster. Det er her størstedelen af cannabinoiderne såsom THC og CBD findes. De er derfor den mest værdifulde del af planten. Efter en blomstringstid på almindeligvis 6-10 uger varighed, modnes topskuddene og er herefter klar til høst.
Trikomer - cannabisplantens krystaller/harpiks som består de aktive ingredienser såsom THC, CBD, terpener mv.
Training - Eller "Plant training". En engelsk betegnelse for "skoling" af planter. Se skoling.
TAL -
Terpener - molekyler der giver duft og smag til cannabis. Er også i sig selv psykoaktivt og kan have gavnlige medicinske effekter. Læs vores blogindlæg om terpener her

V

Vækstpunkt - den yderste spids i en plantes grene eller rødder, hvor nydannelsen af celler foregår.
Vaporizer - også kendt som en ”vape”. Oversat fra engelsk betyder det en ”fordamper”. I cannabis-sammenhæng forstås det som et apparat til fordampning af tørret cannabisprodukter. Der findes mange vaporizers på markedet, men af de mere populære produkter kan nævnes: Volcano, Mighty, Crafty, Pax, Firefly og Flowermate.

W

Water curing - en ny teknik hvor man curer topskuddene i vand. Det er forbundet med en større risiko for mug, og man mister noget af smagen og aromaen, men det er til gengæld hurtigere end den traditionelle metode med curing på glas.
Weed - slang-udtryk for cannabis.
Winterization - en proces, der fjerner fedt, lipider og andet uønsket materiale fra en ekstraktion. Denne proces er nødvendig for at skabe en større renhed af cannabinoider. Lipider fortynder ekstraktionen, og ved at fjerne dem, skaber man derved et koncentreret produkt af højere renhed og kvalitet.

0-9

4:20 - kode for cannabis og ting i relation til dette. Klokken 4:20 PM er tidspunktet, hvor man siger, at cannabisrygere ryger den første joint efter en veloverstået arbejdsdag. Dette menes at være oprindelse bag termen, men ingen ved præcis hvor, hvordan og hvem der opfandt udtrykket i sin tid. 4/20 (20. april) er også blevet en international festdag for cannabis-entusiaster. Også i Danmark holdes forskellige arrangementer rundt om i landet den største er den årlige Cannabismarch fra Christiania i København.
710 - kode for THC-olie. 710 staver OIL (olie på engelsk), når det vendes på hovedet.

Læs næste

Hjælper CBD Olie på sexlysten?
THCA i Danmark

📦Fri fragt over 399,-

Handler du for under 399kr så har vi den billigeste fragt i Danmark, kun 29kr for levering i hele Danmark.

🤫Diskretion

Alle vores forsendelser afsendes på en diskret måde, vakuumpakket og med neutral afsender.
Anonymitet er en garanti hos os.

💳Sikkerhed

Vi har et partnerskab med en af Danmarks mest pålidelige betalingsløsninger for at sikre, at du kan handle trygt.

⚡Lynhurtig levering

Køber du inden kl. 14, bliver din ordre afsendt samme dag, hvis det er hverdag.

Ellers sender vi næste hverdag. Selve leveringen tager 1-3 hverdage.